Dieren met Dieren

Domein Hof te Dieren

Domein Hof te Dieren

 

De vroegste vermelding van Dieren, toen het Hof in zijn latere vorm nog niet bestond, stamt uit 838 als Theothorne. Adela van Hamaland en haar tweede echtgenoot graaf Balderik hadden hier rond het jaar 1000 bezittingen. Keizer Frederik I van Hohenstaufen schonk het goed in 1168 aanEngelbert I van Berg.

In 1647 kocht Willem II van Oranje het goed, waarna stadhouder-koning Willem III het laat middeleeuwse huis liet verbouwen tot een jachtslot dat bekend werd als het Hof te Dieren. Er kwam ook een streng mathematisch aangelegde tuin met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. De Oranjes lieten een uitgestrekte wildbaan afrasteren die verschillende bossen van de Veluwezoom omvatte. Als gevolg van krijgshandelingen bij deopmars van het Franse leger in 1795 brandde het huis volledig af. Het pand werd in de 19e eeuw herbouwd door Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam als landhuis, met het allure van een paleis. Sinds 1820 is het 1000 hectare grote landgoed nauw verbonden met bezittingen van het geslacht Twickel. Het 19e-eeuwse huis werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1965 werd de ruïne ten slotte gesloopt.

In het park van het verdwenen huis staat de vroegere tuinmanswoning, een ontwerp in cottagestijl van de Engelse architect Weatherley en gebouwd in 1903. Bijzonder is de tuinmuur uit 1885 om het park. Deze muur is voorzien van een spouw die zonnewarmte vasthoudt zodat hetleifruit beter kan gedijen. Er zijn buizen gevonden waarmee waarschijnlijk zelfs warme lucht in de muur gepompt kon worden, mogelijk werd de muur kunstmatig opgewarmd bij dreigende nachtvorst. Een deel van het drie hectare grote gebied wordt sinds 2004 als wijngaard gebruikt, het is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland.

De wijngaard is uniek doordat hij omringd wordt door de “warmtemuur” van het landgoed. De wijngaard bestaat sinds 2004. Desgewenst kunt u tijdens uw wandeling hier een kopje koffie, thee of limonade nuttigen.

 

bekijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hof_te_Dieren

« Terug naar overzicht

Website ontwikkeling door JDI internet professionals